In dit blog laat ik een aantal uiteenlopende foto's zien, die ik vanaf eind september tot half december in ons land heb gemaakt.
SEPTEMBER
In deze maand heb ik een fotohut bezocht en daar enkele soorten kunnen fotograferen. De sperwer is een fantastisch mooie roofvogel (vooral de wat oudere mannetjes) die ik hier de afgelopen jaren meerdere malen heb gezien en gefotografeerd. Zie ook mijn blog van september 2020, die geheel aan deze soort is gewijd. Dat geldt ook voor de Vlaamse gaai
( Ik kan nog steeds niet wennen aan het feit dat je 'm tegenwoordig "Gaai" moet noemen..).
Vooral als hij zijn kuif opzet, blijft het een schitterende vogel. Nieuw voor mij, althans wat fotograferen betreft, is het vuurgoudhaantje.
Libellen en juffers zijn in het begin van de herfst vaak nog volop aanwezig. In de uiterwaarden van de IJssel waren in september nog verschillende soorten heidelibellen te zien, diverse soorten juffers en grote libelles als de Paardenbijter.
Een mooi gebied in alle jaargetijden om te bezoeken is het Reevediep, die de IJssel verbindt
met het Drontermeer. Meest ideale vervoermiddel hier is de fiets! In de herfst kun je hier prachtig de vogeltrek waarnemen in allerlei stadia. Eind september waren er vooral grote groepen Wulpen te zien. Vervolgens enorme groepen Goudplevieren (zie OKTOBER).
OKTOBER
In Oktober waren er regelmatig grote groepen Goudplevieren in het Reevediep te zien, dikwijls samen met kieviten.
Op rustige en zonnige dagen waren er in onze tuin aardig wat Bruine Winterjuffers te bespeuren. Je moest goed zoeken, want ze vallen nauwelijks op maar met name op de stengels van de uitgebloeide Kaardebollen waren ze te vinden.
Ondertussen op de Veluwe begonnen heel voorzichtig wat herfstkleuren te komen.
In de winter zitten Ransuilen overdag in bepaalde bomen te roesten in groepjes. In het verleden was zo'n bekende roestplek de taxusbomen voor de begraafplaats in Zalk. Helaas zijn ze daar al jaren niet meer voorgekomen. Dat gaat op die plek ook niet meer gebeuren, want de Gemeente Kampen heeft besloten dat ze gekapt moesten worden. Zo staan ze er en zo zijn ze weg.....! Via een tip die ik kreeg ben ik naar een andere plek gegaan en daar zaten zo'n 9 Ransuilen in bomen die al heel fraai in herfsttooi waren gehuld. Ik ben daar enkele keren naar toe gegaan, totdat ze daar ook niet meer zaten omdat alle bladeren gevallen waren en de uilen niet meer konden schuilen.
NOVEMBER
Eindelijk begonnen in november de herfstkleuren steeds meer naar voren te komen! In de buurt, aan de rand van de Veluwe, weet ik een bosje Fluweelbomen te staan, die normaal gesproken niet zo opvallen maar in deze tijd van het jaar des te meer!
Naarmate de maand november vorderde, kwamen ook de inheemse bomen, berk, eik en beuk, mooi op kleur. Zoals hieronder te zien is op een foto van de begraafplaats van Zalk.
Het werd hoog tijd om maar eens een kijkje te nemen op de Veluwe. Interessante gebieden om in de herfst te bekijken, t.a.v. landschapsfotografie: de Dellen, Renderklippen, Tongerense hei, Omgeving Gortel en Nierssen en beukenopstanden in de Vierhouter en Elspeter bossen en in het Kloosterbos bij Wapenveld.
En toen begon het te sneeuwen. Niet veel maar een klein laagje bleef een halve dag liggen in de bossen. Nu is een combinatie van sneeuw en herfstkleuren altijd erg bijzonder, omdat het niet zo heel veel voorkomt. Langs de IJssel was er weinig van de sneeuw te zien, dus: snel naar de Dellen!!
Voor de mooie herfstkleuren, al dan niet met sneeuw, moet je eigenlijk op de Veluwe zijn. Langs de IJssel is er dan wat minder te fotograferen wat kleurenpracht betreft. Als het echt gaat winteren dan verandert de zaak. Tot nu toe is daar, op die enkele sneeuwbui na dan, nog geen sprake van. Maar als je heel goed zoekt, zie je in de IJsseldelta ook wel wat kleuren.
Tot slot: Eindelijk voor het eerst heb ik wolven gezien in ons landje! In andere landen was ik ze al eerder tegen gekomen: Voor het eerst in Alaska en Canada, daarna in Europa in diverse landen, zoals in Spanje, Polen en Finland. In dat laatste land heb ik ze kunnen fotograferen: zie mijn blog van november 2022: Op zoek naar wolven in Finland : https://www.natuurfotovanderhart.nl/post/op-zoek-naar-wolven-in-finland
Ondertussen lijkt de polarisatie t.a.v. het voorkomen van dit dier in Nederland, met name op de sociale media, met de dag te groeien. We leven in een tijd waar wetenschappelijke feiten er steeds minder toe lijken te doen en onderbuikgevoelens des te meer. De politiek doet hier keihard aan mee. Niet alleen in ons land, gezien het feit dat de strikte beschermstatus van de wolf in Europa wordt afgezwakt naar "gewoon beschermd". Nog even en we zijn terug in de Middeleeuwen en het dier wordt vogelvrij verklaard. De onvoorstelbare onzin op sociale media over de wolf is niet om te harden. Ik hoop, tegen beter weten in, dat in 2025 het tij gaat keren, ten gunste van de natuur in het algemeen en dus ook van de wolven. Verder hoop ik op toch nog wat echte winterse omstandigheden in het nieuwe jaar.
GELUKKIG NIEUWJAAR MET VELE MOOIE FOTOMOMENTEN!!
Comments