U bevindt zich hier: HomePresentatiesPresentatiesNatuurlijk Polen

Natuurlijk Polen

 

                                           

NATUURLIJK POLEN            DIGITAAL


Deze presentatie gaat over de natuur van Polen, niet alleen over het noordoosten van het land maar tevens over het westen van Polen.
_dsc7594
Aan de orde komen nationale parken als Ujscie Warty (Warta Monding NP), Drawinsky NP en andere gebieden met hoge natuurwaarden als de vallei van de Notec en de Oderdelta. In het noordoosten worden beelden getoond van het Biebrza NP en het oerbos van Bialowieza.
Feit is dat het Poolse platteland, en daar is heel veel van, nog steeds dikwijls lijkt op de kleinschalige landbouw in ons land vóór de Tweede Wereldoorlog. Er zijn streken te vinden, zoals langs de rivier de Notec, waar keuterboertjes héél extensief hun grond beheren, met als gevolg: veel wilde bloemen en planten, bijzondere insecten, zoals o.m allerlei soorten vlinders en een vogelsoorten die op het hedendaagse intensieve Nederlandse akkerland of zijn uitgestorven of uitermate schaars aan het worden zijn. Het gaat dan over vogels als: Grauwe Gors, Geelgors, Ortolaan, Veldleeuwerik, Gele Kwikstaart, Kwartelkoning, Grauwe Kiekendief en ga zo maar door. Een Nationaal Park, als Ujscie Warty is een belevenis. Zoogdieren als Edelhert, Wild Zwijn maar ook Otter en Bever komen er voor. Aansprekende vogels als Zeearend, Kraanvogel, Zwarte Ooievaar, Grauwe Klauwier, om er slechts enkele te noemen zijn algemene soorten.

Omdat, zoals al eerder gezegd, de natuur er dikwijls lijkt op wat wij in Nederland al (lang) zijn kwijt geraakt, biedt Polen en met name de diverse natuurgebieden vaak een referentiekader voor natuurontwikkelingsprojecten in ons land. Deze lezing laat een beeld zien van bekende en ook de vaak wat onbekendere gebieden in Polen met een nagenoeg nog ongerepte natuur, waar voor een beetje natuurliefhebber ongelooflijk veel te beleven en te genieten valt.