U bevindt zich hier: HomePresentatiesPresentatiesArabia Felix

Arabia Felix

 

                         

"ARABIA FELIX", OVER DE NATUUR VAN OMAN   DIALEZING


ARABIA FELIX-550.jpg

Deze dialezing laat u , in een notendop, het hele land zien. Oman is Arabië met een vriendelijk gezicht, een land met een uiterst boeiende cultuur en een afwisselende natuur. Van de hoofdstad Muscat, met zijn verrassende variëteit aan vogels(met name is Muscat bekend als "Arend-hoofdstad" van de wereld!) naar de Batinah, de vruchtbare kustvlakte van het noorden. Hier nemen we een kijkje op een enorme staatsboerderij (800 hectare!), met een uitzonderlijke vogelwereld. Wat zuidelijker bezoeken we het afgesleten Hajargebergte met als hoogste top de Jabal Shams (3000 m). Via een schitterende en ruige kustweg gaan we naar Ras al Jainz. Hier komen aan het strand 's nachts zeeschildpadden hun eieren leggen. Door een mooie woestijn met zandduinen volgen we de kust zuidwaarts tot het grootste waddengebied van Arabië: Barr al Hikman. In dit gebied overwinteren talloze steltlopers, als Kleine,- Bonte,- Krombek,- Breedbekstrandloper, Krabplevieren, Rosse Grutto's en Terekruiters om er enkele te noemen. Het volgende gebied dat we een bezoek brengen is de Jiddat-al-Harrassis, oftewel de Grote Grindwoestijn. In dit gebied leven bijzondere dieren als Arabische Gazelle, Kraagtrap en de Arabische (Witte) Oryx. Voor de laatste soort (in 1970 uitgestorven in het wild) loopt al zo'n 25 jaar een herintroductieproject.

Tot slot wordt een bezoek gebracht aan het zuidelijk deel van Oman, dat aan Jemen grenst. Het heet: de Dhofar. Dit gebied is de enige streek waar in juli, augustus en september de moesson overheen trekt. Gevolg is dat de Dhofar in die tijd uitzonderlijk groen is, met prachtige wadi's en khawrs(een soort moerasachtige inlaat die bij de Oceaan uitkomt). Voor vogels is dit gebied helemaal fantastisch!

Soorten die er voor komen zijn o.a. van Afrikaanse aard (in het noorden zijn het vnl. Aziatische soorten), zoals: de Diederick's Koekoek, Grijskopijsvogel, Zwarte Arend.

Uiteraard zullen alle natuurbeelden regelmatig worden afgewisseld met portretten van de gastvrije bevolking.