U bevindt zich hier: HomePresentatiesPresentatiesDe parel van Afrika

De parel van Afrika

 

"DE PAREL VAN AFRIKA" , OVER DE NATUUR VAN OEGANDA  (digitaal) 


Sir Winston Churchill noemde dit Oost-Afrikaanse land vroeger ook wel "de parel van Afrika".

Oeganda heeft een roerig verleden achter de rug, vanaf de jaren '70 tot aan '86 werd het land geterroriseerd door dictators als Idi Amin en Obote.
0177.jpgVergeleken met die tijd is het nu een heel stuk rustiger (alhoewel het noorden nog lange tijd onveilig was door een rebellengroep). Het grootste deel van het land is goed te bezoeken en erg relaxed. Dit relatief kleine land, voor Afrikaanse begrippen, heeft eigenlijk alle soorten landschappen te bieden, van meren en moerassen, via savannes en regenwouden tot besneeuwde bergtoppen en vulkanen. De beroemdste dieren van Oeganda zijn zonder twijfel de imposante Berggorilla's die de regenwouden en hellingbossen bevolken in het zuidoosten van het land. Deze lezing laat u een groot deel van het land zien, met natuurgebieden als bv.: Mabamba Swamp, een schitterend papyrusmoeras aan de rand van het Victoriameer. Met enig geluk valt hier de merkwaardige Schoenbekooievaar te zien. Ook Lake Mburo NP is een bezoek meer dan waard. Het zuidoosten met de Virunga vulkanen op het drielandenpunt met Kongo en Rwanda. In deze regio ligt het landschappelijk zeer fraaie meer Lake Bunyoni (één van de diepste meren ter wereld.). Het mooiste regenwoud van het land ligt in het Bwindi NP, een waar eldorado voor de vogelaar! Wat meer naar het noorden bevindt zich het Queen Elisabeth NP, met groot wild, als Leeuwen en Olifanten.

Het Kibale Forest NP herbergt groepen Chimpansees. In het noorden ligt het geweldig mooie Murchison Falls NP, met de beroemde gelijknamige watervallen in de Victoria Nijl en met grote Afrikaanse dieren, o.m Giraffes. Ondanks al dit natuurgeweld zullen we uiteraard de bevolking van dit mooie land niet vergeten. Tijdens de lezing wordt geprobeerd een beeld te tonen van het alledaagse leven van mensen in Oegana. Tot slot: de lezing eindigt met een bezoek aan de Ssese eilanden, een archipel van prachtige eilanden, her en der nog met regenwoud bedekt en gelegen in het immens grote Victoriameer. Al met al een lezing die u een indruk geeft van dit schitterende en nog (te) weinig bezochte Afrikaanse land.