U bevindt zich hier: HomeNewsblogPAPUA BARAT: Nimbokrang

PAPUA BARAT: Nimbokrang

Jakarta, 25 augustus 2014:Na bijna 4 weken eindelijk weer online. Vandaag hebben we Papua Barat verlaten en zijn van Manokwari naar Jakarta gevlogen. Het eerste deel van ons verslag over Papua gaat over een klein dorpje: Nimbokrang. We vlogen eind juli van Manado, via Makassar naar Jayapura (NO-Papua Barat). Vanaf het vliegveld werden we opgehaald en per auto, na 2uur rijden , kwamen we aan in Nimbokrang, een gehucht midden in het loei hete en vochtige laagland regenwoud. 

 DSC2653

 

 We waren gearriveerd in de homestay van Jamil Minto. Via het Internet had ik hem opgespoord. Oorspronkelijk afkomstig uit Solo (Java) is hij met zijn gezin, tijdens de zgn. "transmigratie"  in de 80-er jaren naar dit deel van Papua overgebracht. In het begin ving hij vogels uit het regenwoud om ze te verkopen. Na verloop van tijd is hij volledig omgeturnd. Hij isnu één van de meest gerenommeerde vogelgidsen van Papua geworden en heeft er zijn living van gemaakt om mensen te gidsen in het regenwoud. Hiervan kon hij zelfs een guesthouse opzetten; een successtory op het gebied van eco-toerisme.

 DSC2647

Hij is ook een kettingroker....

Zijn vrouw maakt zeer smakelijke maaltijden klaar.

Meestal gaan we vroeg, rond een uur of 04.00 uur in het pikkedonker op pad. Het modderige pad loopt een aantal kilometers het regenwoud in. Na enkele honderden meters is iedereen drijfnat van het zweet. Het is het echter allemaal meer dan waard: Jamil weet ons, naast vele andere soorten vogels, 4 soorten Paradijsvogels(Twelve-wired BoP, Lesser BoP, King BoP en Pale-billed Sicklebill) voor te schotelen. Van 3 van deze soorten zagen we de spectaculaire balts. Echter: vogels kijken in het regenwoud is al hondsmoeilijk (Jamil doet bijna alles op gehoor), fotograferen is vrijwel niet te doen. Het woud is sowieso een aanslag op niet alleen je lichaam maar ook je materiaal. Daar komt bij de moeilijke lichtomstandigheden en het feit dat de soorten hier allemaal hoog in de kroon van de bomen baltsen. Alleen van de Twelve-wired BoP een enigszins acceptable plaat kunnen maken. Daarvoor moest ik wel enkele keren de 500 mm mee sjouwen het woud in.

 DSC2588

mannetje Twelve-wired Bird of Paradise

Meer foto's uit het laagland regenwoud:

 DSC2708

 

de kleine juweeltjes van het regenwoud....

  DSC7047

Libelles en beekjuffers in allerlei soorten en maten...

_DSC7056.jpg

licht in het donkere regenwoud...

Na een dag of 4 gaan we terug naar Sentani om naar de Wamena en de Baliemvallei te vliegen. Onderweg komen we langs het schitterend gelegen Lake Sentani (zie onderstaande foto)

_DSC2830.jpg

Lake Sentani