U bevindt zich hier: HomeNewsblogBUNAKEN NP, SULAWESI

BUNAKEN NP, SULAWESI

Dinsdag 23 juni landen we in Manado, NO-Sulawesi en worden opgehaald door Roel Jong, van Lumbalumba Diving Resort (20 km ten westen van Manado aan de noordelijke kustweg). Nog 2 Nederlanders, Rita en Robert, rijden mee en na een rit, van een uur komen we aan op deze droomstek!

 DSC2515 kopie

 

uitzicht op de Indische Oceaan en de Bunaken Islands vanuit het duikresort

 Na een welkomsdrankje (uit een kokosnoot) installeren we ons in de bungalow en duiken meteen het zwembad in. s' Avonds kennis gemaakt met de andere gasten, die aan het eind van de middag met de boot van hun duiktrips terug komen. Net als 3 jaar geleden, is het avondeten hier ongeëvenaard! Iedere avond anders en uitermate lekker. Vanaf het eetgedeelte loop je door een tuin met allerlei soorten bomen en bloemen naar je bungalow. Juud, de vrouw van Roel, heeft er in de laatste jaren voor gezorgd dat de tuin iets heel speciaals is geworden. Overal zie je bv. de mooiste boomorchideeën.

 DSC2371 kopie

 

 DSC2380 kopie

enkele van de orchideeën in de tuin.

Uiteraard zitten er ook vogels, met name Sooty-headed Bulbuls, een aantal soorten tropische duiven en ook : honingzuigers die de nectar uit de vele bloemen halen.

 DSC6948 kopie

 DSC2510 kopie

de boot waar we iedere ochtend mee gaan duiken, de duikworkshop en, in het groen: het restaurant en de bungalows.

Vanaf woensdag 24 t/m zondag 27 juli gaan we iedere ochtend, na het ontbijt met de boot op pad, meestal naar Bunaken Island om, op een van de schitterende koraalriffen, een duik te maken.

P7242458.jpg

P7242469.jpg

de riffen van Bunaken NP...

Daarna: lunch aan boord, relaxen en in de middag nog een duik op een andere stek. De volgende foto's zijn gemaakt tijdens het varen en bij aankomst op een rif.

 DSC2482 kopie

 

diverse keren zien we groepen Spinner Dolfijnen langs komen...

 DSC2488 kopie

of lokale vissers...

 DSC2494 kopie

Vlak voor we onder water gaan op één van de mooiste riffen " Lekuan 2" (Ik was inderdaad naar de kapper geweest, naast mij Robert, Rita en onze duikgids Ryo)...

Ik heb ook mijn Olympus PEN 1 met onderwaterhuis mee en, voor het eerst, een flitser met flitsarm. De laatste moet nog worden geinstalleerd en , met wat gepruts van Roel en mezelf, lukt dat. Alleen, tijdens de 5e duik gaat er wat fout. Aan het eind van die duik, als we weer aan het wateroppervlak zijn, stoot ik per ongeluk, tegen het safety-lock van het onderwaterhuis, waardoor het deurtje op een kier komt. Gevolg: Camera-body naar de haaien (bijna letterlijk). De lens doet het nog maar het fotograferen onderwater is helaas voorbij. Dan maar gewoon genieten van wat we allemaal onder water tegenkomen en dat is heel wat. Ellie snorkelt en op alle plekken waar we gaan duiken kan zij ook gaan snorkelen. O.a. gezien tijdens diverse duiken: Schildpadden, Black-tipHaaien, Napoleon Vis, talloze rifvissen, schitterende nudibranches (soort onderwater naaktslakken), zeepaardjes, inktvissen etc. En natuurlijk, nadat we aan het eind van de middag zijn teruggekeerd op het resort, even douchen, of het zwembad in en vervolgens naar de bar voor een lekkere koele Bintang bier! Het is flink afzien hier op een van de meest relaxte plekken waar we ooit zijn geweest. Vanuit de veranda bij de bar heb je s' avonds het volgende uitzicht:

 DSC2440 kopie

 

s' Avonds vlak voor en tijdens de sunset maak ik wat opnamen aan de kust met lange sluitertijden.

 DSC2541 kopie

 

Morgen (dinsdag 29 juli) moeten we er om 4 uur uit! Ons vliegtuig vanuit Manado vertrekt om 06.40 uur, eerst richting Makassar. Daar overstappen en door naar Jayapura op Papua Barat (Indonesische deel van Nieuw Guinea). Op naar nieuwe avonturen....